• Главная /
  • Новини /

Результати ЗНО погіршилися: відомі підсумки тестування з обов’язкових предметів

Обов'язкові предмети ЗНО здані, і експерти вже підводять підсумки. На жаль, результати погіршилися. Якщо з української мови та літератури (не склали 9%) вони майже такі ж, як торішні (до речі, їх тоді називали провальними), то з історії України (13%) та математики (15%) справи зовсім кепські. "Багато завдань були легше, ніж в 2015-му", – каже вчитель української мови та літератури однієї з київських шкіл Вікторія Палієнко. Солідарні з нею і фахівці з Асоціації репетиторів України, пише Сегодня.ua.

Завдання легші, ніж у 2015 році

Вчителі та викладачі відзначають, що в тестах з української мови та літератури не було практично нічого нового. Навпаки, уважний учень міг в питанні "вистежити" правильну відповідь. "Наприклад, були завдання з літератури, де потрібно визначити твір по цитаті, – пояснює вчитель української Наталія Панкратова. – Для тих, хто читав твори шкільної програми, відповіді були очевидними. А ось складними і для тих дітей, яких я готувала до ЗНО, і за відгуками колег-репетиторів виявилися завдання четвертої частини, де абітурієнту потрібно було самому розвивати тему і давати по два аргументи "за" і "проти" до наведеного вислову. Ці аргументи просто не приходили в голову.

історія і математика. Репетитор з історії України Денис Павлюк каже, що складність була в деяких несподіваних питаннях. Наприклад, його учні розгубилися у відповідях про "ДНР"/"ЛНР" і їх статусах, а також про територіально-адміністративний устрій України нині.

Математика була легше, ніж в минулому році. Про це сказали всі опитані нами репетитори. При цьому граничний бал "склав/не склав" виставлявся на дуже низькому рівні, інакше, за словами експертів аналітичного центру Cedos, що спеціалізується на питаннях освіти, більш високий прохідний бал залишив би вищу школу взагалі без абітурієнтів.

З репетитором. Викладачі українських вишів вважають, що на перший курс приходять діти з дуже слабкими знаннями. "Їм потрібно пояснювати те, що повинно бути пройдено ще в школі", – каже викладач математики одного зі столичних університетів Дмитро Греюк. Є своя думка і у батьків, які звинувачують у всьому вчителів. "Молодь в школи йти не особливо прагне, а вчителям нецікаво працювати за зарплати в 2500 грн, – вважає мама випускника київської школи Зоя Слюсарчук. – Вони дають знання аби як. А ось на репетиторстві викладаються по повній, так як відбивають зарплату за кілька занять".

Без навушників і флешок

У Київському регіональному центрі оцінювання якості освіти (охоплює Київську, Чернігівську та Черкаську області) вважають, що деякі абітурієнти погано знали правила перебування на оцінюванні. "Контроль був високим, – розповіла директор центру Світлана Сакаєва. – На українській мові та літературі був тільки візуальний, а на математиці та історії України – загальний (з металодетекторами). Всього з тестування видалили 63 людини: на історії України – 23 по регіону (з них 16 у Києві), на математиці – 33 (12 в Києві), а українською мовою та літератури – 7 (3 в Києві). При цьому у 38 абітурієнтів були виявлені мобільні телефони (п'ятеро з них намагалися скористатися ними в туалеті), у 10 – навушники, у 8 – шпаргалки (письмові та друковані), двоє прийшли з флешками, по одному – з плеєром і планшетом. Ще у одного виявили ніж і газовий балон. Варто підкреслити, що відмовка, що нібито використовувати флешку або навушники ні на чому, або що флешка порожня, а навушники виявилися в кишені випадково, не приймалися. Ще два учасники ЗНО відмовилися здавати роботи". За словами Світлани Вікторівни, така строгість пов'язана з тим, що в минулому були випадки, коли такими аксесуарами хлопці все ж намагалися скористатися: відпрошувалися з аудиторії і намагалися дістати в туалеті заховане пристосування. Спроби не увінчалися успіхом, хитруни втрачали шанс на вступ на цілий рік, а в якості результатів ЗНО-ДПА вони отримували 1 бал в атестат.

Довіряй, але перевіряй результати

З урахуванням того, що в мережах з'явилися повідомлення абітурієнтів про те, що бали були занижені, в Українському центрі оцінювання якості освіти радять абітурієнтам звіряти результати написаних ними тестів онлайн. "Якщо абітурієнт сумнівається в правильності встановлення результатів оцінювання з якого-небудь предмету, він може перевірити їх сам. Для цього відповіді з інформаційної карти, яка оприлюднена на його сторінці, потрібно порівняти з бланком відповідей, який запитується там же", – пояснили в УЦОЯО. Послугою звірки скористалися понад 50 тис. абітурієнтів.

Апеляція. Учасники ЗНО в п'ятиденний термін після оголошення результатів могли подати апеляцію, яку комісія УЦОЯО має розглянути протягом 15 календарних днів від дати їх надходження. "Сегодня" з'ясувала, що апеляційні заяви з історії України подали 230 осіб, української мови та літератури – три людини, з математики – дев'ять. При цьому перше засідання апеляційної комісії (з історії) вже відбулося, і з заяв, що надійшли були задоволені лише три. "Зміст роботи під час апеляції не переглядається – перевіряється об'єктивність підрахунку балів", – уточнили в УЦОЯО.

Фильтр
Найдено 5 
Подтвердите
Для того, что бы добавить товар в список желаний, Вам нужно